Je komt in de bierwinkel, loopt een rondje en komt vele biersoorten tegen. Of je zit in je favoriete kroeg en krijgt de bierlijst voor je neus, vele speciaalbieren en je hebt geen flauw idee welk biersoort exact wat is. Wij gaan daar vanaf vandaag verandering in brengen en vertellen jou regelmatig alles over speciaal biersoorten. We starten met de dubbel bieren.

DUBBEL BIER, WAT IS HET PRECIES?

Bier wordt gemaakt van gerst, hop, gist en water. Tijdens het brouwproces van dubbelbier wordt er meer gerst toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat er meer suikers ontstaan en dat leidt tot een hoger alcoholpercentage. De smaak van dubbelbier is vaak zoet en weinig bitter.

De term dubbel verwijst in dit geval naar de hoeveelheid graan die per liter water wordt toegevoegd aan het brouwproces. Zoals hierboven vermeld, des te meer gerst, des te meer suiker. Dubbel bier heeft niks te maken met een dubbele vergisting.

DE GESCHIEDENIS VAN HET DUBBEL BIER

Dubbel bier komt oorspronkelijk bij onze buren uit België vandaan. Monniken brouwden in de middeleeuwen al bier in het klooster. Zij maakten bieren met verschillende alcoholpercentages. Deze abdijbieren worden dubbel, tripel en gerstewijn genoemd.  

De naam ‘dubbel’ komt niet per se bij de samenstelling of smaak van het bier vandaan. Voor een sterker bier, heb je meer suikers en mout nodig. Dit wil niet zeggen dat twee keer zoveel mout ervoor zorgt dat een dubbel bier ontstaat.

Omdat vroeger niet iedereen kon lezen en schrijven, werden er kruizen op het vat geslagen. Kruizen gaven aan hoe zwaar het bier was dat in het vat zat. Als het om een dubbel bier ging, werden er twee kruizen geslagen. Zo snapte iedereen wat er bedoeld werd.

DUBBEL BIER GLAZEN

Ieder bier moet je eigenlijk uit een speciaal glas drinken. Zo komen de aroma’s van het bier goed naar voren en kun je het bier goed ruiken. Dit zorgt ervoor dat je smaakbeleving toeneemt. Een dubbelbier drink je het beste uit een tulp of kelkglas.

EEN HAPJE VOOR ERNAAST

Een dubbel bier is vaak zoeter dan andere bieren. Daarnaast heeft het vaak een zachtere, moutigere smaak en een afdronk van fruit en karamel. Maar welk eten past daar dan het beste bij?

Kies bijvoorbeeld voor gegrild vlees. Denk bijvoorbeeld aan Mexicaanse en of Argentijnse stukken vlees. Ook geitenkaas kan een perfecte aansluiting zijn op een dubbel bier. De smaak van het dubbel bier zorgt voor de ruimte in de sterke smaak van geitenkaas. En als toetje? Kies voor chocoladetruffels. De karamel afdronk zorgt voor een perfecte combinatie met chocolade.