Je komt in de bierwinkel, loopt een rondje en komt vele biersoorten tegen. Of je zit in je favoriete kroeg en krijgt de bierlijst voor je neus, vele speciaalbieren en je hebt geen flauw idee welk biersoort exact wat is. Wij gaan daar vanaf vandaag verandering in brengen en vertellen jou regelmatig alles over speciaal biersoorten. Vandaag is de IPA aan de beurt!

India Pale Ale (IPA) is momenteel waarschijnlijk de populairste en het meest bekende speciaalbiertje. Hij wordt bij Lokaal OostWest in ieder geval geregeld verkocht aan liefhebbers en beginnende IPA drinkers. Het bier is flink gehopt, een beetje bitter en erg verfrissend met typische aroma’s van citrus en tropisch fruit.

EVEN DE GESCHIEDENIS

India Pale Ale stamt uit de 17e eeuw toen Engeland vele overzeese koloniën had. De bierbrouwers uit het kleine stadje Burton-on-Trent brouwden uitsluitend bier voor de Oost-Indische Compagnie. Het speciale van deze bieren was het brouwwater uit Midden-Engeland. Dit water bevatte namelijk hogere niveau van calcium en sulfaten wat leidde tot een droger en bitter bier. Het bier moest minstens 5 maanden per schip vervoerd worden naar de in India gestationeerde Britten, maar het bier was niet zolang houdbaar. Doordat de brouwers extra hop aan het bier toevoegde, bleef het langer goed. Het bier werd daardoor zwaarder gehopt en uiteindelijk bitterder. Uiteindelijk zijn deze ales ook naar Amerika vervoerd.

Pas eind jaren 80 begonnen Amerikaanse craft-brouwers met het gebruik van nieuwe hopsoorten zoals Cascade (citrus aroma) of Simcoe (ceder aroma). Hierdoor kwamen de brouwers tot het moderne karakter van de IPA. De tegenwoordige IPA’s kenmerken zich nu ook veel meer door smaakbeleving in plaats van langere houdbaarheid.

ENGELSE EN AMERIKAANSE IPA’S

Toch is er een duidelijk verschil tussen Engelse en Amerikaanse IPA’s. De Engelse bieren neigen veel meer naar aardse, bloemige aroma’s en zorgen voor een duidelijk evenwicht met het biscuit achtige van de mout. De Amerikaanse IPA’s hebben veel meer de focus op de hop waardoor de smaken juist meer citrus, tropisch fruit of juist harsachtig zijn.

VARIATIES BIJ IPA

De meeste IPA bieren variëren tussen 5,5 – 7,5% alcohol en hebben een goud tot koperachtige kleur. Meestal zijn deze bieren gefilterd, maar zo nu en dan zijn er uitschieters met een waas. Binnen de IPA heb je verschillende variaties te weten :

Session IPA

Het opvallende aan de session IPA is dat hij vaak wat lager is in alcoholpercentage, maar ondanks dat heeft hij een mooie en volle smaak. Sommige session IPA’s hebben ‘maar’ 2,5% alcohol.

Black IPA

De donkere variant op de IPA is de black IPA. De zwarte kleur is vooral te danken door het gebruik van geroosterde mout, maar wel met de (hop)aroma’s van de IPA.

Double IPA

De double IPA of ook wel de imperial IPA genoemd, is een sterke en hoppige variant van de IPA met een hoog gehalte aan mout en hop. Hierdoor is het alcoholpercentage weer een stuk hoger. Dit varieert tussen de 8 en soms 12%.

EEN LEKKERE BITE

De meningen over het eten dat je moet serveren bij een IPA zijn verschillend. Vaak wordt er gezegd: lekker pittig eten, maar er wordt ook gezegd dat je moet kiezen voor producten met een volle smaak. Kies dus tussen een lekkere pittige curry of een stukje blauwe kaas maar ook een heerlijke pizza, of een lekker stukje zalm. Wil je een IPA serveren bij het toetje, kies dan voor carrot cake.