Je komt in de bierwinkel, loopt een rondje en komt vele biersoorten tegen. Of je zit in je favoriete kroeg en krijgt de bierlijst voor je neus, vele speciaalbieren en je hebt geen flauw idee welk biersoort exact wat is. Wij brengen daar verandering in en vertellen jou regelmatig alles over speciaal biersoorten. Vandaag is de lentebok aan de beurt!

Met een paar prachtige paasdagen achter de rug met heerlijke temperaturen en het zonnetje die zich vaak heeft laten zien, krijgen we steeds meer trek in fijne voorjaarsbieren. Brouwers verrassen ons ieder jaar weer met wat zij denken dat de ultieme lentebok is.

WAT IS EEN LENTEBOK?

Het is eigenlijk heel simpel. Een lentebok is een bokbier dat een blond- tot amberkleurig is en in het voorjaar op de markt komt. Dit bier wordt traditioneel vanaf ongeveer de vastentijd tot en met mei verkocht. Tegenwoordig leveren bierbrouwers een lentebier tussen 21 maart en 21 juni, de officiële tijd van de lente. 

Als we kijken naar de geschiedenis van de lentebok, is dit een behoorlijke tijd terug. Brouwers wisten heel lang niet precies hoe het gistingproces van bier verliep. De brouwers wisten vaak zelf niet eens wat gist was! Wat wel heel snel duidelijk werd, was dat bier dat in de zomer gebrouwen werd veel sneller bedierf dan bier dat in de wintermaanden werd gebrouwen. Daardoor werd bier vooral in de herfst, winter en vroege lentemaanden gebrouwen. Tegen de tijd dat het warmer werd, kozen de brouwers voor bier met meer alcohol en hop. Hierdoor bleef het bier langer goed. Later werd de naam van het bier omgedoopt tot lentebok.

DE EERSTE LENTEBOK

Begin jaren ’90 kwam Grolsch met de eerste lentebok genaamd: ‘MeiBock’. De bierliefhebbers konden deze lentebok goed waarderen en goed voorbeeld doet volgen. Tegenwoordig is de lentebok niet meer weg te denken uit het assortiment, maar heeft nog niet de populairiteit van de herfstbok evenaart.

LENTEBIER, LENTEBOK, PAASBIER, VOORJAARSBIER OF MEIBOK…

Er bestaan heel wat namen voor een lentebok, maar alle namen komen op hetzelfde idee neer. Een fris voorjaarsbiertje waar je lekker van kunt genieten in het zonnetje.

Bij Lokaal OostWest hebben we een uitgebreide voorraad aan lentebieren. Kom langs en proef de lente!