Bekijken, walsen, ruiken, proeven, slurpen, uitspugen. Wijnproeven kennen we natuurlijk allemaal maar hoe zit het eigenlijk met bierproeven? Het proeven van bier is misschien niet zo uitgebreid als proeven van wijn, maar bent u toch benieuwd naar het proces of zou u het leuk vinden om een bierproeverij bij te wonen? Dan is dit misschien wel wat voor u.

Uiterlijk

De eerste fase ter voorbereiding van het proeven van bier is het bekijken van het uiterlijk van het bier. Op basis van kleur, helderheid en schuimvorming wordt het bier beoordeelt. De kleur van bier wordt bepaald door de hoeveelheid mout die het bevat. Om dit te kunnen meten is een uitgebreid systematisch systeem bedacht, dit heet het EBC-systeem. Dit is een schematisch overzicht van kleurwaarde van het bier, is het bier bleek dan scoort het laag op het EBC-systeem. Is het bier donkerbruin, dan scoort het een hoog EBC.

Aroma

Het ruiken van bier is net als bij wijn ook één van de belangrijkste aspecten. Het ruiken zegt tenslotte erg veel over de gisting en de leeftijd van het bier. De geur die we bij het ruiken via onze neus en mondholte opnemen wordt aroma genoemd. Bij het ruiken van bier kan het voorkomen dat sommige geur- en smaakstoffen zo vluchtig zijn dat deze kort na het inschenken verloren gaan. 

Smaak

Na het bekijken en het ruiken van het bier wordt het dan toch echt tijd dat u het bier gaat proeven. Neem eerst een klein slokje, laat het even door de mond gaan en slik het vervolgens door. Daarna neemt u een grotere slok en houd deze even in de mond, een seconde of twee à drie is voldoende. Slik het bier dan pas door. Open vervolgens uw mond en laat de smaken goed op u inwerken. Hoe is de smaak? Hetzelfde als wat u rook of toch anders? Hoe is de bitterheid? De nasmaak? Blijft de smaak hangen of is deze zo weer weg. 

Smaken verschillen nou eenmaal, het is dus geen kwestie van goed of fout. Hoe u uw bier daarom ook wilt drinken of proeven: het gaat er uiteindelijk om dat u geniet, want bier drinken is vooral erg gezellig !!

Bierproeverij bij Lokaal Oostwest

Bent u een bierfanaat of een nieuweling in het speciaalbierlandschap en zou u graag eens een proeverij bij willen wonen of willen organiseren? Dan biedt Lokaal Oostwest u die mogelijkheid. Wij kunnen bij u thuis komen voor een proeverij of u kunt langskomen bij de proeverijen die wij organiseren. 

Heeft u vragen over het proeven van bier? Of wilt u graag een proeverij bijwonen bij Lokaal Oostwest? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 06 – 20 35 36 02.