Deze keer geen aandacht  voor een speciaal biertype, maar meer een biersoort. Ze kunnen behoren tot elk type bier en de huidige speciaalbierhype is ooit begonnen met deze parels van de toen nog veel minder aanwezige speciaalbierbrouwerijen.

De speciaalbierwereld is de laatste jaren in een hele grote stroomversnelling gekomen, met nu al meer dan 700 brouwerijen alleen al in Nederland. Ook in wijnlanden als Italië en Spanje zijn op dit moment zeer veel craftbierbrouwers, maar ook overzee in de Verenigde Staten heeft elk dorp wel zijn eigen brouwerij(en) en komen er ook mooie smaakbommen uit Scandinavië en de Baltische Staten.

Alles is ooit begonnen bij de Belgen en toegegeven, ze maken nog steeds perfecte speciaalbieren in grote hoeveelheden. Jaren terug in België kon je geen café ingaan of er stond wel “Duvel” op de bierlijst. Ook het populaire bier uit het centrum van Antwerpen “een bolleke de Koninck” was altijd aanwezig. De trappisten-monniken van Westmalle maakten in hun eigen abdij het geweldige “Westmalle Dubbel” en “Westmalle Tripel”.

België was (en is) de bakermat van het speciaalbier en hier waren ook de eerste speciaalbiercafe’s met meerdere soorten van de tap waar menig Nederlander “zijn weekendje weg” doorbracht al dan niet met (vrijgezelle) vrienden. Duitsland deed wel al vroeg mee. De oudste nog werkende brouwerij ter wereld staat immers in München en maakt de frisse zomerse “Weihenstephan” weisenbieren. Een vakantie in Ierland was niet compleet zonder het drinken van de daar populaire stout “Guinness”. De Schotten, beter bekend om hun whisky (een door gedistilleerd bier omdat ze de kunst van het  bierbrouwen niet  goed beheersten) maakten later toch de perfecte bieren bij “Brewdog” 

Ook de Verenigde Staten haakten snel aan met de nu grote spelers: Anchor Brewing, Brooklyn en Goose Island. In Nederland is het een en ander begonnen met de molen waarin brouwerij ‘t IJ in Amsterdam is gevestigd en “de Molen” in Bodegraven die als eerste speciaalbierbrouwerijen verscheidene soorten gingen produceren.

Saillant detail is wel dat er een wezenlijk verschil is tussen klassieke bieren en klassieke brouwerijen. Klassieke bieren zijn : Westmalle Dubbel & Tripel, Chateau Neubourg pils van Gulpener, Saison Dupont van brasserie Dupont, Guinness Stout, Westvleteren 12 trappist, Weihenstephaner Hefe Weissen, Fullers London Pride, Brew Dog Punk IPA, Jopen Mooie Nel,  Duvel en de Koninck, beiden nu  van brouwerij Moortgat.  Klassieke brouwerijen zijn: Goose Island, Brooklyn, Anchor, Weihenstephaner, Brewdog, Fullers 1845, Guinness, de Molen en ‘t IJ.  Uiteraard: smaken verschillen en voor een ieder is zijn kennismaking met de speciaalbierwereld mogelijk ontstaan met een van de bieren die niet in de bovenstaande opsomming voorkomen. Maar speciaalbier is en blijft populair onder een steeds groter wordende groep consumenten !